EKpaardentrainers
Als ervaring en kwaliteit telt


Zadelmak maken,
Erik werkt bij voorkeur met totaal onbeleerde paarden.
Omdat vertrouwen en wederzijds respect de basis zijn voor het samen-werken tussen paard en mens, gebeurt het zadelmak in een één op één relatie. Dit geeft het paard de noodzakelijke rust.
Erik begint met het paard aan het halster door de bak te leiden. Door te ontspannen geeft het aan, wanneer het klaar is voor de volgende stap. Soms krijgt het paard dezelfde dag nog een zadel op. Daarbij let Erik op de reactie van het paard. Dan gaat hij verder met de beginselen van het opstappen. Maar pas als dit wordt aangegeven door het paard. Indien nodig gebruikt Erik dan de Ardall Safety Rider, dit is een soort pop die het paard kan laten wennen aan het gevoel van het dragen van een ruiter.
Dit begin vindt plaats aan het halster, zodat het paard geen pijn in de mond voelt, als het te heftig reageert. Na een week of drie op deze manier te hebben gewerkt, kan het paard stappen, draven en galopperen, linksom en rechtsom door de baan.
Daarna leert het paard dit te doen met een bit in zijn mond. Tenzij het paard bitloos overgenomen gaat worden. Na doorgaans een maand is hij ver genoeg om moeiteloos overgenomen te kunnen worden. Dit gebeurt natuurlijk wel een paar keer onder begeleiding van Erik.